Hur långt bör ett träningspass vara?

Det finns egentligen ingen specifik tidsram som passar alla träningspass eftersom det beror på flera faktorer. Vad du tränar, hur du tränar och vad du vill uppnå spelar alla en avgörande roll. En person som tränar för att förbättra konditionen kommer att behöva en annan längd på sina pass jämfört med någon som styrketränar för att bygga styrka eller öka sin uthållighet inför en tävling.

Syftet styr längden

Vilket syfte och mål du har med din träning avgör i stor utsträckning hur lång tid du bör lägga på varje pass. Om målet är att bygga styrka eller förbättra konditionen genom intervallträning räcker det oftast med kortare och mer intensiva pass. Ett välplanerat pass på 20–40 minuter kan ge tillräckligt goda resultat om du tränar tillräckligt intensivt och fokuserat.

För långdistanslöpning eller uthållighetsträning, där fokus ligger på att förbättra kroppens förmåga att prestera under längre tid, behövs betydligt längre pass. Den som tränar inför ett maraton eller liknande behöver pass som varar i flera timmar för att simulera tävlingsförhållanden och vänja kroppen vid den påfrestning som långdistans innebär.

Konditionsträning utan något större mål hamnar någonstans mitt emellan. Pass på 45–60 minuter, som blandar måttlig intensitet med inslag av högre intensitet, fungerar ofta väl för att stärka hjärthälsan och förbättra uthålligheten.

Kvalitet går före kvantitet

Träningens kvalitet är alltid viktigare än dess längd. Att träna länge innebär inte automatiskt att träningen är effektiv. När ett träningspass blir för långt kan det bli svårare att behålla fokus vilket kan leda till försämrad teknik och en minskad effektivitet i träningen. Det är inte tiden du spenderar på träning som ger resultat, utan hur du använder den.

Ett kortare pass som är välstrukturerat och fokuserat ger ofta bättre resultat än ett längre pass som saknar tydligt syfte eller riktning. Till exempel kan 30 minuter av högintensiv träning ge betydligt mer än ett två timmar långt pass med låg intensitet och dåligt fokus. För att optimera din träning är det viktigt att arbeta med rätt teknik, tydliga mål och målinriktad ansträngning.

Balansera träning och återhämtning

Träning behöver balanseras med återhämtning för att ge kroppen möjlighet att utvecklas. Träning är en form av stress för kroppen och om du inte ger kroppen tillräcklig tid att vila och reparera sig själv, riskerar du att bryta ner den i stället för att bygga upp den. Ibland är det bästa valet att korta ner passet eller backa helt och ta det lugnare än planerat, så att kroppen får den vila den behöver. Det viktigaste är att lyssna på kroppens signaler för att undvika överträning eller skador och anpassa träningens längd efter dagsformen.

Personlig träning med Healing Motion

Det finns ingen "perfekt" längd på ett träningspass, det viktigaste är att träningen är välplanerad och genomförd med fokus och engagemang. Träning ska vara något du ser fram emot och känner dig motiverad att fortsätta med.

I PT-studion Healing Motion erbjuder jag personlig träning i en lugn miljö som ger dig möjlighet att fokusera fullt ut på din träning. Här arbetar vi tillsammans med rätt teknik, anpassade övningar och en plan som hjälper dig att nå dina mål.

Du kan välja mellan enskilda pt-timmar eller längre träningspaket där vi arbetar steg för steg mot dina mål, och självklart kan du använda ditt friskvårdsbidrag för att göra en investering i din hälsa.