Kan man få några biverkningar vid massage?

Massage är en etablerad och välgörande behandling som många nyttjar för att lindra smärta och förebygga stress. För de allra flesta är massage en positiv upplevelse, men ibland kan det uppstå milda och kortvariga fysiska reaktioner, särskilt om det är intensiva behandlingar som fokuserar på specifika problemområden.

Vanliga reaktioner

Vanliga reaktioner av massage är oftast milda och övergående. Ömhet i musklerna kan förekomma efter en behandling, särskilt en djupgående sådan. Det beror på att musklerna har bearbetats och blodflödet har ökat i området. Denna känsla liknar träningsvärk och försvinner vanligtvis inom ett par dagar.
 
Trötthet och dåsighet är andra vanliga reaktioner, eftersom massage aktiverar det parasympatiska nervsystemet, kroppens "vilo- och återhämtningssystem", vilket signalerar att kroppen behöver vila och återhämta sig. En kortvarig känsla av yrsel kan uppstå om du reser dig upp snabbt efter behandlingen, vilket är en naturlig effekt av ökad blodcirkulation och förändrad kroppsställning.
 
Hudreaktioner, såsom lätt rodnad eller irritation, kan ibland uppstå från de oljor som används under behandlingen, särskilt hos personer med känslig hud eller allergier.

Mindre vanliga reaktioner

Mindre vanliga reaktioner förekommer hos vissa personer även om de inte är särskilt vanliga. Huvudvärk kan uppstå om toxiner frigörs från musklerna under behandlingen och inte spolas ut tillräckligt snabbt. För att minska risken för detta är det viktigt att dricka rikligt med vatten både före och efter massagen, vilket hjälper kroppen att hantera denna process.

Illamående är en annan möjlig reaktion, särskilt om lymfsystemet stimuleras kraftigt under behandlingen. Detta är dock en del av kroppens naturliga detoxprocess och brukar gå över snabbt.

Massage kan även leda till ökad urinering, eftersom blodcirkulationen och lymfsystemet stimuleras. Detta får njurarna att arbeta mer effektivt vilket är en naturlig reaktion på behandlingen.

Hur kan man minimera risken för negativa reaktioner?

För att minimera risken för negativa reaktioner och få en så positiv upplevelse som möjligt är det viktigt att vidta några förebyggande åtgärder. Drick mycket vatten både före och efter behandlingen hjälper kroppen att rensa ut toxiner och underlättar återhämtning.

Det är också avgörande att informera innan massagen om ditt hälsotillstånd och eventuella smärtområden innan behandlingen påbörjas, så att behandlingen kan anpassas efter dina specifika behov. Att välja en massageform som passar både dina behov och din smärttolerans bidrar också till en mer behaglig upplevelse.

Efter en mer intensiv behandling är det viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig och lyssna på signaler om vila och återhämtning.

När bör massage undvikas?

Massage är i stort säkert för de flesta men bör undvikas eller anpassas i vissa situationer där det kan vara riskfyllt eller kontraproduktivt. Vid akuta skador eller inflammationer är det viktigt att undvika behandling på det drabbade området för att inte förvärra tillståndet.

Personer som har blodproppar eller använder blodförtunnande läkemedel bör först rådfråga en läkare, eftersom det finns en potentiell risk för komplikationer. 
Om man har infektioner eller feber är det bäst att avstå helt tills kroppen har återhämtat sig, då dessa tillstånd påverkar kroppens förmåga att hantera behandlingen på ett säkert sätt.

Anpassade behandlingar hos Healing Motion

Massage är en viktig del av en helhetsstrategi för att förbättra hälsa och välbefinnande. Klassisk massage är perfekt för dig som söker avslappning och återhämtning, medan behandlande massage riktar in sig på specifika problemområden, som stelhet eller smärta. 

Healing Motion i Göteborg erbjuder både klassisk och behandlande massage för att möta olika behov. För företag erbjuds även företagsmassage där behandlingar sker direkt på arbetsplatsen, en uppskattad förmån som främjar hälsa och välbefinnande i arbetsmiljön. 

Använd gärna ditt friskvårdbidrag, oavsett om du är privatperson eller del av ett företag.